Mikä Vineyard?

Vineyard äännetään [vinjard] ja se tarkoittaa suomeksi viinitarhaa.

Ensimmäinen Vineyard -seurakunta syntyi hippiherätyksen keskellä Kaliforniassa USA:ssa vuonna 1974. Ken ja Joan Gulliksen huomasivat, että uskoontulleet hipit eivät sopeutuneet perinteisiin seurakuntiin. Siksi he perustivat seurakunnan, joka ei pitänyt tärkeänä tiettyä pukeutumistyyliä ja käytti rockmusiikkia kokouksissaan. Seurakunnan nimi, Vineyard (engl. viinitarha), viittasi Jeesuksen kertomukseen taivasten valtakunnasta, jonka työntekijöitä hän vertaa viinitarhan työntekijöihin.
John Wimber
Vineyard-liikkeen varsinaisena isänä pidetään John Wimberiä, koska hänen aikanaan liike kasvoi maailman laajuiseksi. Hänen aikanaan Vineyard tuli tunnetuksi siunaavasta asenteestaan muita seurakuntia kohtaan, ylistyslauluista ja sairaiden parantamisesta rukouksen avulla. Vineyardin sanoma oli ja on, että jokainen kristitty voi rukoilla sairaiden puolesta ja tavoittaa ei-vielä-kristittyjä Pyhän Hengen voimassa. John Wimber, kuoli vuonna 1997. Hänen jälkeensä Vineyardilla ei ole ollut ylintä johtajaa vaan liike on jaettu yhdeksään maantieteelliseen alueeseen (mm. Pohjoismaat, saksan kieltä puhuva Eurooppa), jotka ovat toimivat itsenäisesti. Vineyard Uusimaa on osa Pohjolan alueella toimivaa Vineyard Nordenia. Tällä hetkellä Vineyard keskittyy kristinuskosta vieraantuneiden ihmisten tavoittamiseen. Vineyard onkin eräs nopeimmin kasvavista seurakuntaliikkeistä – seurakuntia on yli 1600 ja ne toimivat 83:ssä valtiossa. Pohjoismaiden alueella 21 on seurakuntaa ja useita projekteja uusien seurakuntien perustamiseksi.   Vineyard-seurakuntien ”geneettinen koodi” Vineyardin pastorien konferenssissa syyskuussa 1992 liikkeen isä John Wimber opetti 10:stä hengellisen työn alueesta, jotka ovat olennaisia Vineyard-seurakunnille. John kutsui näitä Vineyardin geneettiseksi koodiksi, koska niiden kautta seurakunnat tunnistetaan yhdeksi perheeksi. Vineyardiin kuuluu tyypillisesti:

  1. Käytännöllinen, Raamatun arvovaltaa korostava opetus
  2. Nykyaikaista musiikkia käyttävä Pyhän Hengen vapauden kyllästämä palvonta ja ylistys
  3. Pyhän Hengen armolahjojen käyttäminen
  4. Aktiivinen pienryhmätoiminta
  5. Köyhien, leskien, orpojen ja rikkinäisten ihmisten auttaminen
  6. Fyysinen parantuminen, joka painottuu Apostolien teoissa nähtävään ihmeisiin ja merkkeihin
  7. Sitoutuminen lähetystyöhön – seurakuntien perustaminen kotimaassa ja ulkomailla.
  8. Yhteys koko Kristuksen ruumiin kanssa – hyvät suhteet muihin seurakuntiin
  9. Evankeliointi
  10. Uskovien opettaminen elämän alueilla kuten opetuslapseudessa, palvelemisessa, antamisessa, varojen käytössä, perhe-elämässä jne.